Kury Jedwabiste

Nazwa „Jedwabiste” wywodzi się od wyjątkowej struktury piór, które wyglądem przypominają włosy. Rasa charakteryzuje się zaokrągloną sylwetką, szerokim tułowiem, krótkim grzbietem z lekko wysuniętymi barkami. Linia dolna pełna, szeroka pierś, mocno upierzony rejon brzuszny, wysoko uniesiony ogon wyposażony w sterówki i sierpówki głównie, z nieskręconymi piórami na końcach. Uda krótkie i mocno upierzone, skoki średnio długie również upierzone. U koguta, za grzebieniem w kształcie orzecha włoskiego, charakterystyczna czupryna. U kur w tym miejscu długie piórka. Broda pełna, niepodzielona na część podgardlaną i bokobrody. Barwa oczu ciemnobrązowa. Ciemne, sine ubarwienie skóry, kości i innych organów. Są pięciopalczaste, przy czym piąty palec powinien być znacznie oddzielony od czwartego. Znanych jest wiele odmian kolorystycznych, najczęściej hodowana to: biała, czarna, kuropatwiana paskowana, kuropatwiana srebrna paskowana, niebieska.Kury te ważą od 1 kg do 1,6 kg, bardzo łatwo można je oswoić i nauczyć „przychodzenia do ręki”. Jedwabiste są nielotami, dlatego nie trzeba ogradzać podwórza lub wybiegu szczególnie wysokim płotem. Nie potrzebują też dużej przestrzeni, wystarczy im niewielki wybieg. Są wytrzymałe i odporne na warunki atmosferyczne. Kury tej rasy nie są zbyt dobrymi nioskami – składają ok 100 jaj w ciągu roku. Doskonałe do celów wystawowych.

Kury Czubatki

Czubatka podobnie jak inne amatorskie rasy kur przed laty miała znaczenie gospodarcze i uważana była za dobrą nioskę. W późniejszym czasie wyeliminowano ją z hodowli zastępując rasami i mieszańcami o lepszej produktywności. Jednak znaczna część tych kur nadal jest utrzymywana przez ludzi, którzy cenią je za unikatowość i niecodzienny wygląd. Paradoksalnie Czubatka Polska jest bardziej znana w gospodarstwach rolników w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Holandii i Czechach niż w swoim rodzimym kraju, w Polsce. Czubatki Polskie, to jedne z najpiękniejszych ras drobiu z mnóstwem odmian barwnych (srebrne, wielbłądzie, białe, niebieskie, czarne, czerwone, pręgowane). Za ojczyznę czubatek uważa się Polskę, lecz duży wkład w prace hodowlaną włożyli Holendrzy, Turcy i Francuzi.

Czubatki występują w dwóch typach. Pierwsze są to ptaki standardowe, czyli duże, których masa ciała koguta wynosi od 2 do 2,5 kg , a kury od 1,5 do 2 kg. Z kolei kogut czubatki miniaturowej waży do 0,8 kg a kura do 0,7 kg.

Czubatki standardowe znoszą rocznie od 100 do 140 jaj o wadze 50g w białej skorupie, a miniaturowe do 80 jaj o wadze 30 g również w białej skorupie. Głowa obydwu typów czubatek powinna być średniej wielkości z wypukłym ciemieniem, z którego wyrasta duży czub. Czub musi być duży, składający się z długich piór opadających na szyję i obie strony głowy. Czubatki nie posiadają na głowie grzebienia.

Oczy z kolei powinny być czerwone lub ciemne, zausznice małe i białe, a dzwonki średniej wielkości. Kark ptaków musi być średnio długi z opierzoną grzywą, a grzbiet szeroki w ramionach, zwężający się ku tyłowi i lekko wygięty. Ogon czubatek powinien być wysoko noszony, zwarty z długimi, pięknie zwisającymi piórami. Samica ma bardziej widoczny brzuch, a jej bardziej okrągły czub składa się z szerokich piór, zaokrąglonych na końcach. Czub kury ma kształt zbliżony do pełnej chryzantemy.

Kury Bantamki

Bantamki są jedną z najstarszych ras. Zdobyła sobie ogromną popularność na całym świecie. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od portu Bantam na Jawie, położonego na szlakach angielskiej floty.

Kurki tej rasy cechują się żywotnością, są małe karłowate z krótkim tułowiem, o pięknym profilu bez jakichkolwiek kantów.z opływowymi piórami szczególnie w części ogonowej oraz z dużymi białymi zausznicami.

Waga ptaków waha się w granicach - kogut ok 600g i kurka w granicach 500g roczna nieśność to ok 90 jaj.